Karaciğer Nakli
Prof. Dr. Onur Yaprak
- Anasayfa
- Karaciğer Nakli
Merhabalar, ben Profesör Doktor Onur Yaprak. Medipol Üniversitesi Medipol Mega Hastanesi’nde Karaciğer Nakli Merkezi direktörüyüm.
Yaklaşık 20 yıllık karaciğer cerrahisi uzmanı olarak 1000’in üzerinde karaciğer nakli gerçekleştirdim ve birçok hastamın sağlığına kavuşmasına yardımcı oldum.
Web sitemde yılların getirdiği deneyim ile karaciğer naklinin gerek alıcı, gerek donör (verici) açısından tüm merak edilenleri yer verdiğim yazılarım, video anlatımlarım, gazete haberlerim ve katıldığım tv programlarına ait yayınların sizlere yardımcı olacağını umuyorum.
KARACİĞER NAKLİ NEDİR?
Karaciğer nakli hastalıklı karaciğerin çıkarılarak yerine kadavra (ölü) donörden yada canlı vericiden alınan yeni karaciğerin takılması işlemidir. Bu işlem sırasında yeni karaciğerin atardamar, toplardamar ve safra yolu bağlantıları ince dikişler aracılığı ile yapılmaktadır. Canlı vericiden alınan karaciğer 3 ay içerisinde kendisini büyütmektedir. Karaciğer naklini sadece bir ameliyat olarak düşünmemek lazım. Nakil sonrası hastalar ömür boyu yeni bir yaşama geçmekte ve düzenli kontrol altında tutulmaktadırlar.
KARACİĞER NAKLİNE NEDEN İHTİYAÇ DUYULUR?
Karaciğer nakline neden ihtiyaç duyulduğunu öğrenmek için öncelikle karaciğerin görevlerini bilmek zorundayız. Karaciğer aralarında, protein üretimi, kolesterol üretimi, karbonhidrat metabolizması, kan şekerinin düzenlemesi, toksik maddelerin safra içinde atılması, pıhtılaşma faktörlerinin üretimi, bağışıklık sistemi, vitamin depolanmasının da bulunduğu 500 civarı görevi yerine getirir.
Nakil için birinci neden, karaciğer yetmezliğidir. Karaciğerin yetmezliği akut ve kronik olarak 2’ye ayrılır. Her iki durumda da karaciğer nakline ihtiyaç duyulur. Akut karaciğer yetmezliği tamamen sağlıklı olan bir insanda virüsler, ilaç zehirlenmesi, mantar zehirlenmesi, otoimmün nedenler gibi nedenlerle aniden karaciğerin hasar almasına bağlı gelişen beklenmeyen durumlardır. Kronik yetmezlikler ise siroz hastalığıdır. Karaciğer sirozu yapan başlıca durumlar şunlardır; hepatit B,C, alkol, yağlanma, otoimmün hastalıklar, metabolizma hastalıkları, primer biliyer siroz. Gerek akut gerek kronik karaciğer yetmezliği hastaları potansiyel olarak karaciğer nakli adayıdır. Siroz hastalarında MELD puanı hesaplanır. Kan tahlil sonuçları üzerinde yapılan bu puanlama sistemi yetmezliğin derecesini ortaya koyar. MELD puanı 15 ve üzeri olması nakil zamanının geldiğini gösterir.
Diğer bir karaciğer nakli yapılan durum ise portal hipertansiyon komplikasyonları diye adlandırdığımız siroza bağlı karın içinde sıvı birikimi (asid), yemek borusundan varis kanamaları, şuur bulanıklığı gelişmesidir.
Karaciğer nakli bunun dışında karaciğer kanseri durumunda yapılabilir. Ancak her karaciğer kanserinde nakil yapmıyoruz. Karaciğerin primer kanserleri ‘’hepatosellüler kanser’’ ve ‘’kolanjiokanser’’ olarak 2 tiptir. Kolanjiokanserde karaciğer naklinin yeri yoktur. Hepatosellüler kanserlerde ise belirli kriteler vardır. Bu kriteleri sağlayan hastalarda karaciğer nakli yapılır. Bunlardan bazılarını özetlersek kanser karaciğer içinde sınırlı olmalıdır, metastaz yapmamış olmalıdır, ana damarları tutmamış olmamalıdır.
Bu sayfanın ilerleyen bölümlerinde; başlıklarını bulabilirsiniz. İncelemeye devam edebilir ya da dilerseniz daha fazla bilgi almak için bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.
şuanda çevrimiçi
NAKİL İÇİN GEREKLİ KARACİĞER NERDEN BULUNUR?
Karaciğer nakli olacak hasta için karaciğer 2 yoldan temin edilir.
Kadavra Bağışı: Hastanelerin yoğun bakımlarında beyin ölümü tanısı almış olan hastaların yakınlarının organlarını bağışlaması durumunda, ameliyathanede steril şartlar altında organların alınması işlemidir. Ülkemizde maalesef organ bağışı anlamında yeterli farkındalık olmadığı için yaklaşık 2500 hasta bekleme listesinde karaciğer beklemektedir.
Canlı Verici:Karaciğerinin bir kısmının alınmasında sağlık ve hukuki açıdan mahsur olmayan canlı vericilerden yapılan nakil şeklidir. Bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için alıcı ve verici arasında 4. dereceye kadar kan ve hısım akrabalığı olması gerekir. Akrabalığın olmadığı ancak uzun süreli tanışıklık ve dostluk hallerinde durumun değerlendirilebilmesi için sağlık müdürlükleri bünyesinde yapılandırılan etik kurulların onayının alınması zorunludur. Verici adayı gönüllü olmalıdır. Verici yaşı 18 ve üzeri olmalıdır. Yaş ile birlikte karaciğerin yenilenme becerisi azaldığı için 60 yaş üzerinde verici adayı çok uygun değildir. Gönüllü kişide yapılan tüm testler kişinin karaciğerinin parçasını vermesinde bir sakınca olmadığını göstermesi gerekir.
Donör Ameliyatı
MERAK EDİLENLER
Kadavra karaciğer nakli sırası, sıranın gelmesi ne kadar sürer?
Ülkemizde maalesef ki yeterli organ bağışı yoktur. Bağış oranı batı ülkelerinde milyon başına 40 iken ülkemizde 7 dir. Bu nedenle hastalara kadavra organ temininde çok büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Ülkemizde kadavra organ çıkarım ve dağıtımı sağlık bakanlığına bağlı ‘’Ulusal organ nakli koordinasyon merkezi’’ tarafından yürütülmektedir. Ülkemizde 8 adet ‘’Bölge koordinasyon merkez’’ vardır. Hastaların başvurduğu hastanelerin herbirisinin kadavra organ alımında bir sırası vardır ve herbir hastanın da ayrıca kendi hastanesinde bir sırası vardır. Ülkenin herhangi bir bölgesinde bir kadavra bağış olduğunda önce bölge içinde sıra hangi hastanede ise organ o hastaneye sunulur. Hastane puanı en yüksek hastayı çağırır. Ülkemizde ortalama 2500 civarı hasta karaciğer nakli bekleme listesinde kadavra organ beklemekte olup yıllık ortalama 300 hasta ancak kadavradan nakil olabilmektedir. Bu nedenle 3 -5 yıl bekleyen hastalar olmaktadır. Maalesef çoğu hasta organ çıkmadan hayatını kaybetmektedir.
Karaciğer Nakli Fiyatları Ne Kadar?
SGK sı olan hastalar herhangi bir ücret ödemezler. Ancak yabancı hastalara paket sunulur. Genellikle 3 haftalık alıcı ve verici süreçlerini kapsayan paketler hastalığın ve hastanın durumuna göre 50 bin dolardan başlamaktadır.
Karaciğer Naklini SGK Karşılar Mı?
Evet SGK sı olan hastalarda karaciğer nakli öncesi ve sonrası da dahil herhangi bir ücret alınmamaktadır. Buna verici tetkikleri ve ameliyatı da dahildir.
Karaciğer Nakli Yapan En İyi Doktor
Karaciğer nakli ülkemizde 1990’lı yılların sonundan itibaren yaygın yapılır hale geldi. Sürecin ilk başında nakil programını başlatmış olan özellikle büyük ve eski merkezlerde 1000 vakadan fazla yapılmıştır. Bu bakımdan Türk cerrahları olarak dünyada ilk üçteyiz.
Nakil İçin Kan Grubu Uyumu Gerekli Mi?
Karaciğer nakli yapılabilmesi için gerekli ilk şart kan grubu uyumudur. Aşağıdaki tablo durumu özetlemektedir;
Hastanın Kan Grubu | Kimden Karaciğer Alabilir? |
---|---|
0 | 0 |
A | A,0 |
B | B,0 |
AB | 0,A,B,AB |
Karaciğer Nakli Kaç Yaşına Kadar Yapılır ?
Karaciğer nakli bebek yaştan 70’li yaşlara kadar herhangi yaştaki bir hastaya yapılabilir. Literatürde nakil yapılmış en yaşlı hasta 75 yaşındadır. Burada önemli olan hastanın gerçek yaşından çok, yandaş hastalık hali olup olmadığı ve biyolojik yaşıdır. Hasta başvurduktan sonra öncelikle hastanın nakil operasyonuna uygun olup olmadığı ve nakili kaldırıp kaldıramayacağının araştırılması yapılır.
Karaciğer nakli olan kaç yıl yaşar?
Karaciğer nakli sonrası 1 yıllık yaşam oranı %90-95, 5 yıllık yaşam oranı %75, 10 yıl ve daha uzun yaşam oranı %60 dır. Karaciğer nakli sonrası %60 hasta normal bir hayat sürer.
Donör Ameliyatı
Karaciğer Nakli Yorumları
Ben Hepatit B ye bağlı Siroz başlangıcı ile Prof Dr. Onur Yaprak beye Doktor bir yakınımızın tavsiyesi üzerine tanımak fırsatı buldum. Kendisi çok kibar ve mesleğinde 1 numara bir insan. Bana yapmış olduğu Karaciğer Nakil operasyon ve sonrasındaki Beni yeniden hayata bağlayan Sayın Prof Dr. Onur Yaprak ve ekip arkadaşlarına sonsuz teşekkürlerimi sunarım Organ nakli konusunda çok uzman olan Doktoruma ve ekibine. beni tekrar eski sağlıma kavuşturmasından dolayı çok minnettarım. Organ nakli olacaklara Kesinlikle tüm hastalara tavsiye ederim. Sayın Hocama Başarılarının devamını dilerim Teşekkür ederim.
Sabri Süren
Hasta
Karaciğer sirozu olan annemin karaciğerinde çıkan kitle ile bir buçuk yıl boyunca iyi huylu mu kötü huylu mu? diye hastane hastane dolaşırken yolumuz Onur Bey'le kesişti. Hemen karaciğer biyopsisi yaparak hastalığın teşhisini koydu. 10 gün içerisinde organ naklini gerçekleştirerek bize yeni bir umut oldu. Daha önce gittiğimiz organ nakil bölümlerinde doktorları görmeden ilerleyen prosedürlerden sonra hem ameliyat öncesi hem de ameliyat sonrası birebir iletişimi ile Onur Bey bize çok büyük güven verdi. ameliyatın üzerinden 2,5 ay geçti. Annem ve ben gayet sağlıklı ve mutluyuz. Ömrünüz uzun ve sağlıklı olsun daha birçok yaşama dokunun. Sizi seviyoruz.
Damla Erarslan
Hasta Yakını
Karaciğer sirozu için takip edilirken karaciğerde kitle olduğunu öğrendim. Bir buçuk yıl boyunca doktorlar ameliyat etsek mi karar vermezken, Onur Bey ile tanışma fırsatı buldum. Kendisi hemen işlemleri başlatarak karaciğer HCC tanısını koydu ve nakil operasyonunu gerçekleştirdi. Çok başarılı bir operasyon sonrası kısa sürede sağlığıma kavuştum. Şimdi düzenli olarak takiplerim yapılıyor, sağlıklı bir şekilde hayatıma devam ediyorum Onur Bey'e ve ekibine çok teşekkür ederim.
Vahide Erarslan
Hasta
Annecimin karaciğer nakil ameliyatını başarı ile gerçekleştiren Prof. Dr. Onur Yaprak hocam, Prof. Dr. Murat Dayangaç hocam ve sorularımıza bıkmadan usanmadan yanıtlayan harika ekibi nakil öncesi ve sonrası hep yanımızda oldular. Başta Prof.Dr. Onur Yaprak hocama ve ekibine Özel Medipol Mega Üniversite Hastanesi sağlık çalışanlarına minnettarım. Sevgilerimle
Selva Güven
Hasta Yakını
Nakil olmam gerektiğini ilk duyduğumda korkup, endişelenmiştim başka bir doktorun tavsiyesi üzerine Onur Hocayla tanıştık.Nakil sürecim çok hızlı gelişti nakil kararı alınması ile nakil olmam bir buçuk ay gibi kısa bir sürede oldu. Donörüm kız kardeşim oldu ameliyatım çok başarılı geçti 1 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra ertesi gün servise alındım 2 günde ayağa kalktım kardeşimin de ameliyatı çok başarılı geçti hiçbir problem yaşanmadı iki haftada taburcu oldum. Onur hocaya, ekibine emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler sayesinde eski sağlığıma kavuştum
Neşat Çelik
Hasta
3 sene önce pandemi dönemindeyken Onur yaprak hocamızın titizlikle gerçekleştirmiş olduğu operasyondan çok memnunum . Ve babama karaciğer verebilmenin mutluluğu her zaman içimde Babam yeniden hayat buldu bunu yaşayarak görüyoruz Medipol mega organ nakil bölümünden Allah razı olsun Sizleri seviyoruz
Servet Güney
Hasta
şuanda çevrimiçi
KARACİĞER ALICI HAZIRLIĞI
İlk önce hastalığının şiddeti ölçülmelidir. Hastalık şiddeti ölçümünde kullandığımız 2 temel skorlama sistemi vardır.
1.MELD skoru: Hastanın kan tahlillerinde istenilen sodyum, bilurubin, İNR, kreatinin sonuçları MELD uygulamasında gerekli boşluklara girildiğinde bilgisayar sonucu verir. Logaritmik bir hesaplamadır. Sağlıklı bir insanda bu skor 6 dır. 15 ve üzeri olduğunda sağlık bakanlığı kadavradan organ bekleme listesine eklenmesine izin vermektedir. Canlı vericisi olan hastalarda MELD skoru daha düşükse de nakil yapılabilmektedir.
2.Child skoru: Hastanın kan tahlillerinde bakılan bilirubin, albümin, İNR değerinin yanısıra hastanın karnında asid sıvısı dediğimiz su birikiminin olup olmadığı ve varsa derecesi, hastanın şuur bulanıklığının olup olmadığı ve varsa derecesi göz önüne alınarak yapılan bir evrelemedir.
Child A,B,C şeklinde 3 derecesi vardır. Child A erken siroz Child C ise geç evredir.
Hastadan öncelikle kan biyokimyası istenilir. Burda hastalığın şiddeti MELD ve Child olarak hesaplanılır ve nakile ihtiyaç duyulup duyulmadığı kararı verilir. Nakile ihtiyaç varsa hastanın karaciğerinin BT yada MR da nasıl göründüğüne bakılır. Burda kritik nokta nakilin gerçekleştirilmesine olanak veren karaciğere giren ana damar olan portal venin açık olup olmadığıdır. Portal ven ileri derecede tromboze olmuş (pıhtı ile kapanmış) ise nakil imkansız hale gelebilir.
Karın BT ve BT anjiyografi özellikle anatomik oryantasyon nedeniyle cerrahi ekibin daha çok tercih nedenidir. Bu işlem sırasında karaciğerin ne derecede sirotik olduğu, büyümüş mü küçülmüş mü olduğu, damarların açık olup olmadığı, venöz shuntların gelişip gelişmediği değerlendirilmektedir. Hepatosellüler karsinom taraması açısından magnetik rezonans görüntüleme (MRG), BT’ye göre daha duyarlı olup avantaj sağlamaktadır.
BT veya MR da da nakile uygun bulunan hastanın nakili kaldırıp kaldıramayacağını araştırmak için gerekli konsültasyonlar yapılır.
KONSÜLTASYONLAR
Kardiyoloji Konsültasyonu: Sirotik hastalarda kardiyak değerlendirme hem hastanın operasyon için uygun olup olmadığı açısından hem de transplantasyon sonrası sağ kalımı belirleme açısından oldukça önemlidir. Tercihen transplantasyon ekibiyle çalışan deneyimli bir kardiyolog ile çalışılmalıdır. Tüm hastalara transtorasik ekokardiyografi yapılarak sistolik ve diyastolik fonksiyonlar, duvar hareket bozukluğu olup olmadığı ve özellikle sağ kalım üzerine etkili olan sistolik pulmoner arter basıncı ölçümü ve kalp kapak fonksiyonları ayrıntılı olarak bakılmalıdır. 50 yaş üzeri olmak, ailede koroner arter hastalığı öyküsünün bulunması, sigara içmek, transplantasyon öncesi diyabet veya insülin direnci, hiperlipidemi, hipertansiyon, metabolik sendrom, alkole bağlı karaciğer sirozu varlığı koroner arter hastalığı için risk faktörleridir. Bu hastalarda koroner anjiografi gerekebilmektedir.
Sirotik hastalar genelde düşkün olduklarından efor testi yapılamamaktadır. Bu nedenle de tarama amaçlı, merkezin olanaklarına göre, girişimsel olmayan yöntemlerden dobutamin stres ekokardiyografi veya dipiridamollü talyum sintigrafisi tercih edilebilir.
Göğüs hastalıkları konsültasyonu: Anamnez ve fizik muayene sonrasında hastalara akciğer grafisi, parmak ucunda pulse oksimetri ile saturasyon bakılması ve solunum fonksiyon testleri rutin olarak yapılmalıdır. Gerekli hastalarda akciğer tomografisi çekilmelidir.
Böbrek fonksiyonlarının durumu: Böbrek işlevleri, hem sirotik hastanın bekleme dönemindeki sağ kalımını hem de transplantasyon sonrası sağ kalımı belirlemektedir . Karaciğer sirozunun bilinen en ciddi komplikasyonlarından birisi de hepatorenal sendrom (HRS)’ dur. HRS varlığında hastaya terlipressin ve albumin infüzyonu başlanmalı ve kreatinin değerleri nakil öncesi düşürülmeye çalışılmalıdır.
Gastroenterolojik değerlendirme: Hastaların özefagus varisi açısından endoskopisi gerekli hastalarda da kolonoskopi yapılmaktadır. Hastada karın içinde su toplanması varsa bu sıvıdan örnek alıp incelenmesi, gerekli hastalarda diüretik (idrar atıcı) tedavinin ve serum elektrolitlerinin düzenlenmesi, hastaların primer hastalığına yönelik ilaçlar varsa (antiviral yada şelasyon yapıcı ilaçlar) bu ilaçların düzenlenmesi ve hasta diabetik ise kan şekeri regülasyonu yapılması, hastada ansefalopati (bilinç bulanıklığı) varsa bunun tedavisi yapılmaktadır.
HASTANEYE GİTMEYE HAZIRLANMAK VE HASTANEYE YATIŞ
Şayet, kadavra organ bekleme listesinde iseniz mutlaka 24 saat telefonunuza ulaşılabilir olmalıdır. Nakil merkezine gece gündüz çağrılabileceğinizi unutmayarak ulaşımınızı önceden planlamış olun. Yanınızda getireceğiniz bavulda ihtiyaç duyabileceğiniz şu malzemeler hazır olsun;
-Pijama
-Terlikler
-Temiz çamaşır ve çorap
-Diş fırçası, traş takımı
-Çatal, bıçak, bardak
-Kağıt havlu peçete
Hastaneye geldikten sonra kan ve idrar tahliliniz alınır, biokimya ve mikrobiyolojik kültüre gönderilir. Akciğer grafisi, EKG çekildikten sonra anestezi hekimi ve ameliyatı yapacak cerrah tarafından son muayeneler yapılır.
KARACİĞER NAKLİ NASIL YAPILIR?
Kadavradan karaciğer nakli genellikle 6-8 saat, canlı vericiden karaciğer nakli genellikle 8-10 saat sürmektedir. Canlı vericiden karaciğer naklinde 2 ayrı ekip ve her ekipte en az 2 cerrah 2 hemşire ve 1 anestezi uzmanı, 1 anestezi teknisyeni görev almaktadır. Canlı vericiden nakilde verici ve alıcı aynı anda ameliyathaneye alınmakta operasyonlar eş zamanlı yürütülmektedir. Önce ters T şeklinde bir kesi ile karın açılır. Karaciğer diyafragmatik bağlardan kesilir ve serbestleştirilir. Karaciğere giren atardamar, portal ven ve karaciğerin ana safra yolu bağlanıp kesilir Karaciğer altından geçen vena kavadan sertbestleştirilir. Karaciğerin toplar damarları olan hepatik venlere klemp konularak hastalıklı karaciğer dışarı alınır. Ardından nakil yapılacak karaciğer karın içine konulur. Damar ve safra yolu bağlantıları yapılır. 2 adet diren konularak karın kapatılır.
şuanda çevrimiçi
KARACİĞER NAKLİ SONRASI SÜREÇ
Karaciğer nakli sonrası hasta ilk 1-2 gün yoğun bakımda tutulur, ardından özel odaya alınır. Hastaya bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar başlanır. Aynı zamanda anbiyotik, antiviral, safra sulandırıcı, kan sulandırıcı, mide koruyucu ilaçlar ilave edilir. Direnler sırası ile ilk 10 gün içinde çekilir. Hastanın hergün bakılan kan ilaç düzeyi ile ilaçlarının dozu ayarlanır. Eğitimi verilir. Ortalama 15-20 gün gibi bir süre sonunda hastalar taburcu edilir. Taburcu sonrası düzenli kontroller yapılır. İlk 1 ay haftada 2, sonra haftada 1, 3 ay sonunda 15 günde 1, 6 ay sonunda ayda 1, 1 yıldan sonra da her 3 ayda bir hastaların kan tahlil ve ilaç düzey sonuçlarına bakılarak ilaçları ayarlanır. Hastaların 2-3 ilacı ömür boyu devam edecektir.
Karaciğer nakli sonrası en çok görülen komplikasyon safra yolları sorunlarıdır. Özellikle canlı vericiden yapılan nakillerde bu oran %20-25 oranında gelişir. Safra yolu sorunu darlık yada kaçak şeklinde olabilir. Bu durum geliştiğinde PTK,ERCP gibi ameliyatsız tedaviler yada cerrahi olarak tedavi gerekir.
Karaciğer nakli sonrası ilaçlara bağlı bazı hastalarda yüksek tansiyon ve şeker yüksekliği gelişmektedir. Bazı hastalar ise nakil sonrası çok kilo almaktadırlar. Nakil edilen yeni karaciğerin yağlanmaması için hastaların kilo konusunda dikkatli olması gerekmektedir.
Karaciğer nakli sonrası hastalar 3. aydan itibaren işlerine dönebilmekte, cinsel hayatlarını ve günlük yaşamlarını eskisi gibi devam ettirebilmekte, çocuk doğurmak isteyen kadınlar 1 yıldan sonra hamile kalabilmektedirler.
HASTANE SONRASI HAYAT
Başarılı bir nakil sadece ameliyatın başarısı ile sağlanamaz. Karaciğer nakli ameliyat dışında da bir hayat şekli değişikliği gerektirir. İyileşmenin haftalar süren bir süreç olduğunu anlamak büyük önem taşır. Hem siz, hem de aileniz için, yeni yaşam biçimine alışmak biraz zaman alır; bir organ nakli ile yaşamak zaman gerektiren bir öğrenme sürecidir. Yaklaşık üç ay süren ilk hassas devrenin son bulmasıyla karaciğer transplantasyonlu hastaların çoğu eski ve hastalık öncesi yaşamlarına geri dönerler. Hastanın beslenmesine dikkat etmesi ve aşırı kilo alıp yeni karaciğeri yağlandırmaması gerekir. Ayrıca kullanılan ilaçların saatleri ve dozlarına çok dikkat edilmelidir.
- Antiseptik sabun kullanarak yara yerini temiz tutunuz. Eğer kızarıklık, şişlik ya da sıvı oluşumu görürseniz, hemen doktorunuzu haberdar ediniz.
- Ateş izlemi: Kendinizi ateşli hisseder, titremeniz olur ya da bir rahatsızlık duyarsanız veya vücudunuzun herhangi bir yerinde ağrı ya da acı hissederseniz ateşinizi kontrol ediniz. Bu bir enfeksiyonun ya da red sürecinin ilk işareti olabilir. Ateşiniz bir günden fazla süre 38 derecenin üstünde olursa, hemen transplantasyon ekibiniz ya da doktorunuzla temasa geçiniz. Doktorunuzun izni olmadan hiçbir ilaç kullanmayınız.
- Tansiyon ve nabız: Hemşireniz, kan basıncınızı ve nabzınızı nasıl ölçeceğinizi öğretecektir. Normal kan basıncınızı ve nabzınızı bilmeniz önemlidir. Böylece değerlerden bir farklılık görürseniz, bunu doktorunuza bildirebilirsiniz.
Temizlik ve hijyen
Nakil olmuş hastalar bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullandıkları için mikrop kapmaya daha yatkındırlar. Bu yüzden düzenli duş almalı, el ve vücud temizliğine özen gösterilmelidir. Evde grip olan bir kişi varsa kişinin maske takması istenmelidir. Temiz havada dışarıda yada çarşıda maske takılmasına gerek yoktur. Ancak grip sezonlarında toplu taşıtlara binildiğinde maske takılabilir.
Diş Bakımı
Karaciğer naklinizin gerçekleştirilmesinin üzerinden ne kadar süre geçmiş olursa olsun, herhangi bir diş operasyonun 24 saat önce başlayıp operasyondan 48 saat sonraya kadar antibiyotik almalısınız. Bu tür tedaviye profilaksi (önlem) denir ve hangi antibiyotiği almanız gerektiğini doktorunuz size söyleyecektir. Aspirin gibi bir kan sulandırıcı kullanıyor iseniz doktorunuza haber vererek işlemden 5 günce kesip tedavinin olduğu akşam hemen geri başlamalısınız.
Güneşe Çıkma
- Transplantasyon hastaları deri kanserine yakalanmada daha yüksek risk taşırlar. Sonuç olarak, aşağıdaki basit kuralları uygulayarak cildinizi daima güneşten korumalısınız:
- Güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu gün ortası (saat 10’dan saat 15’ kadar) güneşinden kaçınınız. Mümkün oldukça gölgede oturmaya gayret ediniz.
- Güneşe maruz kalacaksanız mutlaka koruyucu krem sürünüz
- Dışarıda olduğunuz sürece ve güneş kremi sürmemiş olduğunuz zamanlarda, bir şapka, uzun kollu giyecek ve hafif bir pantolon giyiniz.
Perhiz ve beslenme
- Unutmayın ki nakil sonrası dönemde kullanacağınız kortizon ilacı iştah artışınıza, kan şekerinizin yükselmesine, vücudunuzun tuz ve su tutmasına neden olacaktır. Bu nedenle az şekerli ve az tuzlu besinleri almanız tavsiye edilir.
- Her gün yaklaşık iki litre sıvı almaya çalışın. Bu, böbrekleriniz için yararlıdır.
- Her zaman taze meyveleri ve sebzeleri yıkayın
- Mutlaka düzenli tartılın ve aşırı kilo almayın.
Egzersiz
Karaciğer naklinden sonra zinde kalmak çok önemlidir. Aşırı kilo almak karaciğerin yağlanmasına neden olur. Ameliyattan bir ay sonra yürüyüş ile egzersize başlanmalıdır. Kısa zamanda gücünüze tekrar kavuştuğunuzu fark edecek ve diğer egzersiz biçimlerini deneyebileceksiniz.. Kişinin sağlık durumu elverdiği sürece ameliyattan 6 ay sonra spor, yüzme, bisiklet gibi aktivitelerin yapılmasında hiçbir sakınca yoktur.
Araç kullanmak: Nakil sonrası ilk dört hafta içinde araba kullanmanız uygun olmaz. Daha sonra kullanmaya başlayabilirsiniz.
Alkol: Karaciğer naklinden sonra hiçbir şekilde alkol tüketmemelisiniz.
Sigara Kullanımı: Sigara kullanmanız uygun değildir. Sigara tüm organlar için ciddi zararlı bir alışkanlıktır.
Oruç : Ameliyatla İlgili herhangi bir sorun oluşmazsa 6. aydan itibaren oruç tutabilirsiniz. Burda önemli olan kullandığınız ilaçların saatleridir. Yaz aylarında uzun oruç süreleri olduğu için doktorunuza danışmanız gerekmektedir. İlaç saatleri ayarlanabilir ise tutmanızda sakınca olmaz.
Seyehat: Ülkenin yada dünyanın farklı yerlerine seyahat etmenizi engelleyecek hiçbir sebep yoktur. Herhangi bir tatile çıkmadan önce seyahat planlarınızı doktorunuzla tartışın. Bütün gezi boyunca yeterli olacak kadar ilaç almayı unutmayın.
Cinsel Faaliyet ve Üreme: Operasyondan birkaç ay sonra her şey yolunda gittiyse ve kendinizi yeteri kadar iyi hissettiğinizde cinsel faaliyetlerinize tekrar başlayabilirsiniz. Menapozda olmayan kadınlarda birkaç ay adet düzensizliği olabilir. Zamanla normale dönecektir. Karaciğer naklinden sonra bir çok aile çocuk sahibi olmuştur. Ancak en az 1 yıl hamile kalınmamalıdır. Hamilelik düşünülüyorsa mutlaka nakili yapan doktorunuzdan izin almalısınız. Çünkü nakil sonrasında kullandığınız bazı ilaçlar bebeğe zarar verebildiği için ilaçlarınızın yeniden düzenlenmesi gerekecektir.
Aşılar: Canlı yada atenüe aşılar olmamalısınız. Tetanoz yada ölü-inaktif aşıları olabilirsiniz. Bunun için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Ev Hayvanları ve Bitkileri : Hayvanlara temas etmekte bir sakınca olmamakla beraber hayvanın temiz ve aşılı olması gereklidir. Hayvan dışkısı, salyası gibi virüs taşıyabilecek unsurlardan uzak durmalısınız. Çiftçilik yapan hastalar kendilerini çok yormadan, güneşte çok kalmadan ve tozlu ortamlarda çok fazla bulunmadan toprak ve bitki ile uğraşabilirler. İlk 1 yıl yoğun miktarda bağışıklık baskılandığı için bu temaslarda eldiven ve gerekirse maske kullanılması daha iyi olur.
AMELİYAT SONRASI KOMPLİKASYONLAR
Erken dönemde gelişebilen sorunlar
1.Primer non-fonksiyon: Nakil edilen karaciğerin çalışmaması durumudur. Canlı vericili karaciğer naklinde primer non-fonksiyon insidansı: %0.13. Bu durum kadavradan yapılan nakillerde biraz daha yüksek oranda karşımıza çıkar. Tek tedavi yöntemi yeni bir nakildir.
2.Small-for-size sendromu: Genellikle canlı vericili nakilden sonra görülebilen bu durum alıcının kilosuna oranla nakil edilen karaciğerin hacminin sınırda kalması sonucu gelişir. Bu hastalarda, bozulmuş pıhtılaşma, sarılık ve asid sıvısı birikimi olur. Tedavisi destek tedavi olup genellikle ilaçlarla yada dalak arterinin radyolojik yöntemle kapatılmasıyla sorun çözülürsede nadiren yeni bir nakile ihtiyaç duyulabilir.
3.Venöz drenaj problemi: Karaciğere gelen kanın kalbe doğru boşalmasında sorun vardır. Genellikle teknik olarak hepatik ven anastomozunun darlığı veya anastomozda kıvrılma neticesi olur. Karaciğer şişer ve tam işlev yapmaz. Tedavisi genellikle radyolojik olarak stent konulmasıyla sağlanır.
4.Hepatik arter trombozu: Eskiden %15 civarında olan bu sorun artık %1-2 düzeylerine gerilemiştir. Tedavisi genellikle yeni bir nakildir.
5.Portal ven trombozu: Karaciğere kanı getiren damarın tıkanması olup %3-5 düzeylerinde gözlenir. Ameliyata tekrar alınıp pıhtının alınmasına yada ilaçlarla eritilmesine çalışılır. Başarılı olunamazsa yeni bir nakil gerekebilir.
6.Akut ve kronik rejeksiyon (nakil edilen organın vücud tarafından reddi) : Transplantasyon ameliyatı sonrası ilk haftalar birçok hasta en az bir bazen iki kez akut red atağı geçirirler. Bazı hastalar ise hiç geçirmezler. İlk başta hiçbir fiziksel red bulgusu olmayabilir; fakat, açıklanamayan hafif bir ateş ya da genel bir halsizlik gibi genel iyi olma hissinde küçük bir değişiklik fark edebilirsiniz. Aşağıdaki red bulgularının da bilincinde olmalısınız:
- Yorgunluk, halsizlik
- Karın ağrısı ya da hassasiyet
- Koyu sarı idrar/ açık renkli dışkı
- Karaciğer fonksiyon testlerinde bozukluklar
Akut Rejeksiyon Tedavisi
Redden şüphelendiğinde, bu genellikle bir karaciğer biyopsisiyle doğrulanır. Orta ya da ağır bir reddiniz var ise üç ardışık gün boyunca yüksek doz kortizon tedavisi başlanır.(pulse steroid). Neyseki artık güçlü immunsupresif ilaçlarla bu sorunla kolayca baş edilebilmektedir.
Kronik Rejeksiyon: Daha ciddi bir durum olup daha geç dönemlerde ortaya çıkar. Neyseki görülme oranı %1 civarındadır. Bu durumda tüm immunsupresif ilaçlar en yüksek doza çıkılsada kesin tedavi yeni bir karaciğer naklidir.
7.Safra kaçağı ve safra yolu darlığı: Safra yollarına ait problemler karaciğer nakil sonrası %20-30 gibi sık oranlarda gelişebilmektedir. Sorunların çoğu safra yolu darlıkları olup nakilin genellikle ilk 2 yılı içinde görülmektedirler. Tedavisinde öncelikle endoskopik stent yada radyolojik perkütan stent konulması ile darlık aşılmaya çalışılmakta ve bu işlemler 3-6 seansa kadar tekrarlanabilmektedir. Yeterli tedavi sağlanamayan hastalarda son çare olarak cerrahi yapılmaktadır.
8.Enfeksiyonlar: Nakil sonrası erken dönemde hasta taburcu olmadan gelişen en sık enfeksiyonlar arasında; solunum yolu ve akciğer enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, yara yeri enfeksiyonları, karın içi enfeksiyonlar sayılabilirse de tedavileri antibiyotik tedavisidir. Hastalardan kültürler alınır ve kültür sonuçlarına göre tedavi başlanır.
9.CMV enfeksiyonu: Genellikle nakil sonrası hasta taburcu olduktan sonra 1 ay ile 6 ay arasında gözlenir. Karaciğer testlerinde yükselme, kan tablosunda bozulma, bazen ateş, ishal ile karşımıza çıkabilir. Bu durumda hastanın birkaç ay süreli antiviral ilaç kullanması gerekir.
Geç dönemde gelişebilen sorunlar:
Karaciğer nakli sonrası uzun dönemde neler takip edilmelidir?
- Obesite, Hiperlipidemi
- Kardiovasküler hastalık
- Diabet
- Böbrek yetmezliği
- Osteoporoz (kemik erimesi)
- Sekonder malignensi (immunsupresif ilaçlara bağlı gelişen ikincil tümörler)
- Primer hastalık nüksünün takibi
- Kan tablosu bozukluğu
- CMV enfeksiyonu
Obezite
- ilk 2 yıl içinde %40 sıklıkla görlür.
- Sebepleri ; Steroid kullanımı,İmmunosupresif tedaviye bağlı iştah artması,İyi hissetmedir.
- Tedavide diyet egzersiz ve bazen ilaç tedavisi gerekebilir.
Kardiovasküler hastalık
- Artmış periferal arter hastalık riski
- Kardiak bozukluklar
- Hipertansiyon
Tedavide: Risk faktörlerinin düzeltilmesi,Sigara bırakılması,Yüksek riskli hastaların taranması, yüksek tansiyon için ilaç başlanması
Nakil sonrası diabet
Sıklıkla gözlenir. %35-45 oranlarında gelişir. Nakil sonrası genelde bazı hastalar insulin ile taburcu edilirler. 6.aya kadar bir çok hastada insulin kesilebilmektedir. Diabet gelişiminde risk faktörleri olarak
- Kortizon gibi bağışıklığı baskılayıcı ilaçların yan etkileri
- Çok sayıda steroid dirençli rejeksiyon
- Nakil öncesi diyabet varlığı
- HCV enfeksiyonlu hastalar sayılabilmektedir.
Kronik böbrek hastalığı
Kullanılan immunsupresif ilaçların yan etkilerine bağlı 5 yılda ortaya çıkma riski %20 civarındadır. Risk faktörleri arasında; nakil öncesi böbrek fonksiyonlarının bozuk olması, immunsupresif ilaçlar, hipertansiyon sayılabilir. Bazı hastalarda kullanılan ilaç tedavileri anormal böbrek fonksiyonlarına sebep olabilir. Böbrek fonksiyonlarında bir kötüleşme üre ve kreatin düzeyleri ile kolayca ölçülebilir. Bu yan etkiler çoğu zaman dozla ilişkilidir ve genellikle doz azaltıldığında kontrol altına alınır.
Artmış ikincil kanser gelişim riski
Tüm bağışıklığı baskılayıcı ilaçlar, kanser oluşma riskini hafifçe arttırabilirler, özellikle B-hücre (bir tür beyaz küre) lenfoması. Bağışıklığı baskılayıcı ilaç kullanan herkes için kanser ortaya çıkma olasılığı mevcuttur ama bu risk küçüktür. (%3’ten küçük) Transplantasyon hastalarında deri kanserinin ortaya çıkma olasılığı daha fazladır. Bu yüzden kendinizi güneşten koruyacak önlemler almalısınız.
Kan tablosunda bozulmalar
Kullanılan ilaçlara ve altta yatan hastalığa bağlı olarak anemi, lökosit ve trombosit sayısında azalmalar görülebilmektedir.
Karaciğer Nakli Yorumları
Ben Hepatit B ye bağlı Siroz başlangıcı ile Prof Dr. Onur Yaprak beye Doktor bir yakınımızın tavsiyesi üzerine tanımak fırsatı buldum. Kendisi çok kibar ve mesleğinde 1 numara bir insan. Bana yapmış olduğu Karaciğer Nakil operasyon ve sonrasındaki Beni yeniden hayata bağlayan Sayın Prof Dr. Onur Yaprak ve ekip arkadaşlarına sonsuz teşekkürlerimi sunarım Organ nakli konusunda çok uzman olan Doktoruma ve ekibine. beni tekrar eski sağlıma kavuşturmasından dolayı çok minnettarım. Organ nakli olacaklara Kesinlikle tüm hastalara tavsiye ederim. Sayın Hocama Başarılarının devamını dilerim Teşekkür ederim.
Sabri Süren
Hasta
Karaciğer sirozu olan annemin karaciğerinde çıkan kitle ile bir buçuk yıl boyunca iyi huylu mu kötü huylu mu? diye hastane hastane dolaşırken yolumuz Onur Bey'le kesişti. Hemen karaciğer biyopsisi yaparak hastalığın teşhisini koydu. 10 gün içerisinde organ naklini gerçekleştirerek bize yeni bir umut oldu. Daha önce gittiğimiz organ nakil bölümlerinde doktorları görmeden ilerleyen prosedürlerden sonra hem ameliyat öncesi hem de ameliyat sonrası birebir iletişimi ile Onur Bey bize çok büyük güven verdi. ameliyatın üzerinden 2,5 ay geçti. Annem ve ben gayet sağlıklı ve mutluyuz. Ömrünüz uzun ve sağlıklı olsun daha birçok yaşama dokunun. Sizi seviyoruz.
Damla Erarslan
Hasta Yakını
Karaciğer sirozu için takip edilirken karaciğerde kitle olduğunu öğrendim. Bir buçuk yıl boyunca doktorlar ameliyat etsek mi karar vermezken, Onur Bey ile tanışma fırsatı buldum. Kendisi hemen işlemleri başlatarak karaciğer HCC tanısını koydu ve nakil operasyonunu gerçekleştirdi. Çok başarılı bir operasyon sonrası kısa sürede sağlığıma kavuştum. Şimdi düzenli olarak takiplerim yapılıyor, sağlıklı bir şekilde hayatıma devam ediyorum Onur Bey'e ve ekibine çok teşekkür ederim.
Vahide Erarslan
Hasta
Annecimin karaciğer nakil ameliyatını başarı ile gerçekleştiren Prof. Dr. Onur Yaprak hocam, Prof. Dr. Murat Dayangaç hocam ve sorularımıza bıkmadan usanmadan yanıtlayan harika ekibi nakil öncesi ve sonrası hep yanımızda oldular. Başta Prof.Dr. Onur Yaprak hocama ve ekibine Özel Medipol Mega Üniversite Hastanesi sağlık çalışanlarına minnettarım. Sevgilerimle
Selva Güven
Hasta Yakını
Nakil olmam gerektiğini ilk duyduğumda korkup, endişelenmiştim başka bir doktorun tavsiyesi üzerine Onur Hocayla tanıştık.Nakil sürecim çok hızlı gelişti nakil kararı alınması ile nakil olmam bir buçuk ay gibi kısa bir sürede oldu. Donörüm kız kardeşim oldu ameliyatım çok başarılı geçti 1 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra ertesi gün servise alındım 2 günde ayağa kalktım kardeşimin de ameliyatı çok başarılı geçti hiçbir problem yaşanmadı iki haftada taburcu oldum. Onur hocaya, ekibine emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler sayesinde eski sağlığıma kavuştum
Neşat Çelik
Hasta
3 sene önce pandemi dönemindeyken Onur yaprak hocamızın titizlikle gerçekleştirmiş olduğu operasyondan çok memnunum . Ve babama karaciğer verebilmenin mutluluğu her zaman içimde Babam yeniden hayat buldu bunu yaşayarak görüyoruz Medipol mega organ nakil bölümünden Allah razı olsun Sizleri seviyoruz
Servet Güney
Hasta
Makalenin Yazarı:Prof. Dr. Onur Yaprak
© Copyright 2023 | Web Tasarım Arsol Dijital.
BANA ULAŞIN
şuanda çevrimiçi
Karaciğer nakli, karaciğer, safra yolları ve pankreas kanser cerrahisi operasyonları kapsamındaki tedavilerim ile ilgili olarak daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.