SAFRANIZIN ÖNEMİ
Prof. Dr. Onur Yaprak
- Anasayfa
- SAFRANIZIN ÖNEMİ
SAFRANIZIN ÖNEMİ
Hipokrat zamanına kadar uzanan tıbbi teorilerde vücudda kan, balgam, sarı safra ve kara safra diye nitelenmiş 4 sıvıya dikkat çekilir ve bu sıvıların dengesi bozulduğunda hastalığın yakın olduğu söylenir. Peki safra nedir? Safranızın eksikliği hangi hastalıklara davetiye çıkarır ve safra yapımını nasıl artırabiliriz. Karaciğer tarafından üretilen safra, su, safra asitleri, safra tuzları, elektrolitler, yağ asitleri, fosfolipitler, toksinler, kolesterol ve bilirubinden oluşur . Günlük karaciğerin ürettiği safra miktarı ortalama 1 litredir. Safranın sarı,yeşil rengini veren içerdiği bilirubin maddesidir. Karaciğerde üretilen safranın fazlası safra kesesinde depolanır. Safranın yapısındaki yukarıda bahsettiğimiz maddeler arasında oluşabilen dengesizlikler ise safra kesesi taşlarına yol açar. Yağlı bir yemek sonrası safra kesesindeki safra safra kanalı içinden bağırsak sistemine boşaltılır. Vücudumuzda safranın çok önemli görevleri vardır.
Besinler ile alınan yağın parçalanması ve emilmesi için gıdalara detarjan etkisi yaparak onları pankreas enzimlerinin parçalaması için uygun ortamı sağlar. Ayrıca yağda eriyen vitaminler olan A,D,E ve K vitamini emilimine aracılık eder. Bağırsaklarımızda günümüzde önemi anlaşılmış olan bakteriler arasındaki dengeyi sağlar ve zararlı bakterileri öldürür. Safranın bir diğer önemli görevi de karaciğerin süzdüğü tüm ilaçlar, eski hormonlar, hücre metabolizmasının yan ürünleri, yaşlı hücreler, çevresel toksinler ve ağır metaller safra içine salınarak vücuddan atılır.
Tekrarlayan enfeksiyonlar, toksisite sorunları, bağışıklık düzensizliği veya kabızlık ile mücadele ediyorsanız kendinize safranızda bir sıkıntı olup olmadığını sorun…
Bunların dışında; otoimmun hastalıklar, kanser, diyabet, kronik yorgunluk, irritabl bağırsak sendromu, iltihabi bağırsak hastalıkları, yüksek tansiyon, dysbiosis, Lyme, kronik enfeksiyonlar (viral, bakteriyel, fungal), SIBO, kandida, allerji, histamin intoleransı veya aşırı duyarlılık gibi semptomlarla uğraşıyorsanız safranız biraz durgun olabilir. Bu semptomların çoğu genellikle ya toksik bir yükten ya da ince bağırsalarda mikrobiyal aşırı büyümeden (SIBO) kaynaklanmaktadır.
Peki safra yapımınızı nasıl artırabilirsiniz?
1.Yeterli hidrasyon. Yeterli hidrasyonun iki temel bileşeni vardır: su ve elektrolitler. Her ikisinin de safra sentezi, akışı ve işlevinde önemi vardır. Safranın yaklaşık %95’i sudur. Bir kişi tek başına su ile yeterince hidrate olmaz; Elektrik sinyallerinin merkezi sinir sistemine iletilmesi ve iletilmesi için elektrolitlere ihtiyaç vardır . Elektrolitler sodyum, potasyum, klorür, kalsiyum ve magnezyumdan oluşur. Bu mineraller yalnızca safranın küçük bir bölümünü oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda safra asitlerinin aktif taşınması ve safra çıkışıyla ilişkili kapakların yeterli açılıp kapanması gibi işlemler için de gereklidir
- Safra desteği için uygun besinleri tüketin.
-Safra tuzu yapısına katılan glisin ve taurin gibi yeterli amino asitleri aldığımızdan emin olmak çok önemlidir. Bu amino asidler deniz mahsülleri, kümes hayvanları ve et, süt, yumurta gibi ürünlerde çok miktarda bulunur.
-Safra salınımına sinyal vermek için diyette yağ olması önemlidir bunun için en sağlıklı olanı zeytinyağıdır. Ancak tereyağı yada hayvansal yağlar, kuruyemişlerdeki yağlar, balık yağı hatta avakado da safra üretimini uyarır.
– C vitamini alın. Vitaminler ve mineraller, vücuttaki tüm biyolojik reaksiyonlar ve süreçler için katalizör görevi görür. C vitamini, 7-alfa-hidroksilaz olarak bilinen bir enzimi etkileyerek kolesterolün safra asitlerine metabolizmasını uyarır. Narenciye, mevsim meyveleri, koyu yapraklı sebzeler, turpgiller, patates, kabak bol miktarda C vitamini içeren besinlerdir.
-Safranın yapısında bulunan fosfolipidleri oluşturmak için kolin içeren besinler tüketin. Karaciğer, yumurta sarısı, kırmızı ve beyaz et, süt, brokoli, karnıbahar ile yeterli kolin desteği alınabilir.
-Safra akışkanlığını artırın; Kahve, roka, karahindiba,ılık limon suyu bu konuda yardımcıdır.
Makalenin Yazarı:Prof. Dr. Onur Yaprak
© Copyright 2023 | Web Tasarım Arsol Dijital.
BANA ULAŞIN
şuanda çevrimiçi
Karaciğer nakli, karaciğer, safra yolları ve pankreas kanser cerrahisi operasyonları kapsamındaki tedavilerim ile ilgili olarak daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.